Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs; Foto: Pixabay

Novi Sad
13.03.2017.
06:55 > 08:07
Oko 160 novosadskih radnika, njihovih advokata ili drugih ljudi koji su radnicima bliski, prijavilo je da ih na radnom mestu šef drži "na crno" ili u sivoj zoni, prijavljene bez mogućnosti da dobiju socijalno ili zdravstveno osiguranje.
  • /

    14.03.2017 16:20
    /
    ma pdv i licno pio osiguranje drzavi da neko drugi ne bi pobegao sa kofercetom novca je jedino resenje.
    i naravno porez na veliku dobit

    sns je nezvanicno ukinuo licno uplacivanje u drzavni pio fond vec u drugom mesecu av vlasti.

    zvanicno-mozes uplacivati po clanu 15 ali ne smes imati ugovor da si primio novac.
    ako primete da si primio novac osiguranje se automatski prekida





  • Gari

    14.03.2017 08:06
    Gardru
    Evo rešenjaaaaa,što bi rekao pokojni Zoran Radmilović u predstavi Radovan III: da se lepo napravi portal na nivou grada i države na kojem će svi radnici ,koji nisu prijavljeni i ne dobijaju celu zaradu na račun,znači zakinuti za budućnost,da isto ovako kao i sada mi ovde u vidu komentara da obelodane svoje sumnje i nek onda inspekcije konačno krenu da rade i da zarade svoje plate bogom dane i da provere sve firme i sve navode,pa da vidite kako bi se brzo uveo red u ceo sistem zarade i ostalih stvari,ali izgleda da to nekome ne odgovara ,jer svi su na vrućoj liniji sa inspekcijama i ostalim glavešinama,koji ih čuvaju zarad nekih interesa.Treba povesti ovo pitanje preko peticije i na sve moguće načine.Do tada nema socijalne pravde u ovom narodu,već samo mržnja i raskol i zbog toga se svi tako prepucavaju i mrze između javnog i privatnog sektora,a nisu sami zaposleni krivi,nego ovi,koji su bacili tu kosku među nama svojim ne delovanjem.
  • VM

    14.03.2017 00:51
    Takozvani gazde ili robovlasnici u mnogim slucajevima beskrupulozni tlacitelji radnika.Skloni laznim obecanjima i malverzacijama prilikom razgovora za posao,da bi na kraju mnoga obecanja prekrsili.Radnik i obican covek je u ovoj zemlji obespravljen,ustvari formalno zasticen navodnim zakonima.Jadni obicni gradjani,jadni radnici.
  • Nisi u pravu

    13.03.2017 19:18
    nnss
    Raspored i kontakte advokata sa sudom i sudijama-prave sudovi i sudije.Zakažu ročište za glavnu raspravu ,advokati dobiju sudski poziv .U tim terminima advokati pristupe u sud i to je taj kontakt sa sudom i sudijama-na sudjenju.
    Za pravljenje ličnog rasporeda -ne treba mu pomoć, a pogotovo ne neko plaćen 300 eur mesečno u ličnosti sudskog daktilografa.
    Advokat kupi ADVOKATSKI ROKOVNIK za svaku kalendarsku godinu (600,00 din ukupno) pa kada primi poziv za pretres ili glavnu raspravu, odmah ubeleži pod odgovarajućim datumom, vreme, broj predmeta,broj sudnice, sudija, ime stranke koju zastupa-brani.U zakazanom terminu sudjenja advokat pristupi u sud po rasporedu...
    Advokat koji radi desetak godina teško da lično ne poznaje skoro sve sudije u sudu, neke čak i sa faxa (studiraju svi na Pravnom), , nešto ste Vi pomešali....Nisu sudski daktilografi toliko uticajni,kako se iz Vaših postova može zaključiti
  • nnss

    13.03.2017 17:10
    nisi u pravu
    Za razliku od tebe, ne pripadam pravosudnim ili sl. strukturama, ali bi bio spreman da odmah, nabrojim desetak takvih, što bi ti rekao, većih kancelarija. Da, za pripravnika, od države dobijaju nadoknadu, eksploatišu do ponižavanja, šta im sve rade... a ko im pravi rasporede i kontakte sa Sudom i sudijama! Sve znaš, ali braniš profesiju! Svaka čast! ZBog toga su na zimovanjima u Italiji, Austriji... a letovanja, inostrana, po nekoliko puta u sezoni!
  • Nisi u pravu

    13.03.2017 16:10
    nnss
    U Novom Sadu ima preko 1.100 advokata legalno upisanih u AKV , što podrazumeva i da moraju biti prijavljeni kao privatni preduzetnici i u poreskoj i u PIO (zavisi da li vode knjige ili su paušalci), ali svi plaćaju poreze i doprinose na svoj rad,
    U većini tih kancelarija nema drugih radnika, osim samog advokata koji sam kuca svoje podneske i ne treba mu daktilograf.
    Veće advokatske kancelarije zapošljavaju PRIPRAVNIKE (deca koja su završila Pravni fakultet, a žele da odstažiraju 2 godine i polože pravosudni).
    E ti pripravnici (koji su takodje upisani u AKV i prijavljeni ( jer drugačije ne mogu pristupati u sud)rade za minimalac ,em imaju završen Pravni fakultet i mogu da idu na sudjenja, em kucaju brže i bolje od daktilografa iz suda.
    Tako da je taj tvoj sudski navodno neprijavljeni imaginarni sudski daktilograf od 300 eur neisplativ i nepotreban svim advokatskim kancelarijama.
  • www

    13.03.2017 15:41
    dno
    Kada bi se stopa poreza i doprinosa na zaradu koja je sada 68% smanjila na razuman nivo do 40% mnogo više radnikau privatnom sektoru bilo bi prijavljeno na realnu platu.
    Ovako, na prijavljen minimalac od 23.000 dinara- porezi i doprinosi su 13.000 dinara što je mesečna bruto plata radnika 36.000 a na platu od 100.000 dinara porezi i doprinosi su 68.000 što je bruto čak 168.000 dinara mesečno.
    Sve ono što se naplati od jadnika u privatnom sektoru pojedu zaposleni kod državi i u JP u svojim BRUTO PLATAMA i preko povezivanja neuplaćenog staža propalih državnij firmi.
    Privatni sektor radi za male plate jer preko stope od 68% poreza i doprinosa na svoje zarade, obezbedjuje novac za isplatu i plata i poreza i doprinosa na rad zaposlenih u javnom sektoru
  • dno

    13.03.2017 14:28
    dna
    Imam preko 20 godina radnog staža,kod različitih privatnika i uvek sam,kao i 99% zaposlenih kod privatnika u Srbiji od prvog dana radnog staža na minimalcu.Nisam ne školovan.Imam državni fakultet ,ali nisam zemo,rođo,...i radim sigurno mnogo teže i odgovornije poslove nego li svi u javnim i državnim preduzećima,a kolike su njihove plate i cele su na račun njima plaćene ,što znači da ja jednog dana,ako uopšte doživim penziju u ovoj Smrdiji mogu odma da se obesim od prve penzije,taman ću dobiti toliko da mogu štrik da kupim,a za račune,lekove,hranu i odeću,mogu samo da se slikam.Država to zna i ćuti.Baš ih briga,jer oni koji odlučuju o tome su se lepo učepili i boli ih za sve nas radnike kod privatnika.Ma ovo je samo pokušaj od države,smejurija,mapet šou!!!Treba bežati odavde,a zadnji ko izađe nek ugasi svetlo.
  • Nervirach

    13.03.2017 13:59
    Samo!?
  • nnss

    13.03.2017 11:07
    Kada će inspektori obići advokatske kancelarije (ako smeju)? U svakoj od njih radi, neprijavljena, bivša ili sadašnja daktilografkinja iz Suda. Na taj način, uz određenu nadoknadu do 3oo eura, one im obezbeđuju i prolaz kako do sudske pisarnice, tako i do određenih sudija. I to je jedna od kopči u našem pravosudnom sistemu!
  • Vođin obožavaoc

    13.03.2017 10:58
    Super, napredujemo!
    Ljudi, iz svega dole iznetog - rekao bih da je sve u redu i kako treba.
    Zato, glasajte za one koji već 5 godina sprovode ovako pametne stvari, zbog kojih nam je ovako dobro.
  • radnik

    13.03.2017 10:50
    ja sam prosle godine podneo prijavu protiv poslodavca zbog rada na crno, sve sam uradio preko sindikata (ciji slanovi mozemo i mi neprijavljeni da budemo), oni su prijavu uradili i posto nisam hteo da se sazna moje ime predato je kao NN, prijava. Posle toga gazda nas je trojicu primio u radni odnos.
  • Mora tako

    13.03.2017 10:23
    komshija 4
    Za legalno prijavljenog radnika porezi i doprinosi MORAJU DA SE PLATE .
    Poslodavac ne može legalno da isplati zaradu, a da ne plati poreze i doprinose.
    Poslodavac koji radi legalno, a ima problem sa plaćanjem, isplati poreze i doprinose, a neto zaradu ne, jer nema dovoljno sredstava.
    Privatni sektor MORA platiti poreze i doprinose 68% , pa makar ostao gladan, jer su kazne za to ogromne.
    Za Vašu informaciju porezi i doprinosi pored PDV su NAJZNAČAJNIJI BUDŽETSKI PRIHOD.
    Kada privatnici ne bi platili, javni sektor i pezosi ne bi dobili svoja primanja, a oni su prioritet.
  • PRIVATNIK

    13.03.2017 09:31
    Sve dok se porez na dobit plaća 15-20%, a porezi i doprinosi na zaradu čak 68% biće tako.
    Zašto? Zato što se kod nas većom poreskom stopom oporezuje prihod od rada, a manjom po stopom prihod od kapitala (dobiti), pa je poslodavcu isplativije da plati porez na dobitod 15-20% legalno, podigne keš sa računa i i isplati radnika na ruke , nego da ga prijavljuje i plaća poreze i doprinose na rad 68%. U ovoj kombinaciji i radnik prolazi trenutno bolje jer dobija više na ruke,(neto) nego da je prijavljen i da su plaćeni porezi i doprinosi na rad 68%.
    Ovaj način oporezivanja pogoduje velikim kompanijama koje plaćaju mali porez na veliku dobit, a finansijski ubija male privatne preduzetnike, pre svega paušalce koji plaćaju velike poreze i doprinose na zaradu.
    PS Ne sekirajte se, radnik na crno ima zdravstvenu knjižicu, napravljen je model da se prijavi na biro za zapošljavnje i da kao fiktivno nezaposleno lice bude osiguran za dž, čak i da ostvari pravo na socijalnu pomoć ili novčanu naknadu sa biroa.Taj fiktivno nezaposleni jeftinije (uglavnom besplatno za sebe i poslodavca) dobije knjižicu i lakše je overava.Naprotiv ja za sebe i svoje prijavljene radnike zdravstvenu knjižicu DEBELO PLAĆAM, i TEŠKO ČEKAJUĆI U REDOVIMA OVERAVAM ,jer doprinos za zdravstveno nije svima isti već iznosi 12,5 % na legalno prijavljenu zaradu, a poznati su redovi i komplikovana procedura za overu zdravstvenih knjižica za privatni sektor.
  • Laufer Mi Je Javio

    13.03.2017 09:30
    Sve same poštenjačine medju onima koji ne prijavljuju radnike .
    Inspektorka ne kaže koja i kolika je novčana kazna za ovakav prekršaj - da je kazna onakva kakva bi trebala da bude niko se ne bi usudio da radi takve stvari , dakle kriva je i država .
  • Jaja

    13.03.2017 09:15
    Al ce ove godine inspektori lako da skupe za letovanje...
  • roki

    13.03.2017 09:13
    Kakva inspekcija!?Pa meni u Stylosu kasni plata 12 meseci a gazde vikendom daju na ruke po crvenu!!!!Inspekciji je zabranjeno da ulaze u ovu firmu a i inspektori svi sa samsonite torbama..Cudo!!!
  • komshija 4

    13.03.2017 09:07
    socijalna pravda
    ima firmi koje plate staz i daju pokaznu al plata kasni

    na Telepu sam cuo da sad u AMB grafici plata kasni 13 meseci

    februar 2016 te jos nisu dobili radnici!!!!!!
  • Kiklop

    13.03.2017 08:56
    Pa kad imamo od neki dan vest "Stradao neprijavljeni radnik na Koridoru 10", šta očekivati od kojekakvih "preduzetnika" !?
  • Сремац

    13.03.2017 08:42
    СПИСАК
    Када Државне институције буду радиле по Законима,без буразерских и страначких интервенција мало ко ће се одлучити да ради на црно.Новокомпоновани БИЗМИСМЕНИ гледају што пре да се обогате на рачун Државе и запослених и склони су овим прљавим работама.Када медији објаве списак фирми које не плаћају доприносе Држави и плаћају запослене по сопственом аршину и када те исте фирме буду кажњаване по Закону,ето нама пунијих фондова и задовољних запосленика.До тада гледајмо "голобраде" бизнисмене у џиповима и велелепним локалима и чекајмо инспекције и онда Јово наново...до визе за неку светску дестинацију и одлазак из земље Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna